Semakan Bantuan Musim Tengkujuh 2023

Semakan Bantuan Musim Tengkujuh

Semakan Bantuan Musim Tengkujuh

Bantuan Musim Tengkujuh dan Semakan Bantuan Monsun RISDA Dalam Talian oleh Lembaga Getah Malaysia LGM & ligs (e-BMT) dengan tarikh pembayaran bmt 2023 sebanyak RM600 sekali

Sudah tentu, mereka memerlukan bantuan. Hari-hari menoreh dalam 15 hari setiap bulan sudah lama berlalu. Mereka tidak dapat turun ke paip kerana hujan. Ya, walaupun hujan adalah rahmat, anak isteri, keluarga, dan dapur memerlukan asap.

BACA SINI: Semakan Bantuan Risda 2023

Berapa banyak yang mereka boleh dapat jika musim hujan berterusan, terutamanya menjelang akhir tahun dari November, apabila Disember mungkin menggantikan Januari?

Hasilnya, kami percaya berita ini akan menggembirakan pekebun kecil dan penoreh getah di seluruh Sabah dan Sarawak. Negeri Melaka Negeri Sembilan Kelantan, Johor Terengganu Kedah Perlis Perak Pulau Pinang, Selangor, dan Pahang. Berdasarkan pengumuman bantuan yang dinamakan Kajian Semula Bantuan Monsun BMT, ini dapat dilihat

Semakan BMT 2023 Bantuan Musim Tengkujuh

Lembaga Getah Malaysia LGM & LIGS telah membangunkan sistem dalam talian di pautan ini, https://bmt.risda.gov.my. Login semakan status kelulusan, lulus atau tidak, bagi memudahkan anda membuat permohonan secara online. dan menerima wang semasa bmt 2023 tarikh pembayaran.

Anda juga boleh mengambil borang permohonan dan mengisi maklumat yang diperlukan di mana-mana cawangan Lembaga Getah Malaysia.

Selepas itu, anda boleh mula menunggu semakan keputusan untuk melihat sama ada anda lulus atau gagal. Yang boleh anda lakukan dengan mengklik pada pautan dalam jadual di atas.

Jangan salah faham: bantuan ini tidak sama dengan tawaran bantuan risda ini. Anda boleh memohon kedua-duanya pada masa yang sama.

Pastikan anda menghantar borang pendaftaran dan mengemaskini maklumat anda sebelum tarikh akhir RISDA.

Bantuan Musim Tengkujuh –Syarat Kelayakan BMT 2023

Adakah anda pemilik tanah dan penoreh getah di Sabah Sarawak? Kelantan Terengganu, Johor, dan Negeri Melaka Negeri Sembilan Pulau Pinang, Malaysia Kedah Jika anda memenuhi syarat kelayakan, Perlis, Pahang, Selangor, Perak, dan Labuan akan dapat menuntut bantuan tengkujuh bagi musim tengkujuh bmt 2023.

  1. Pastikan anda mendaftar dengan RISDA sehingga anda mempunyai Kad Pengenalan Pekebun Kecil (SIC), atau anda telah pun berdaftar dengan Lembaga Getah Malaysia (LGM), Jabatan Pertanian Sarawak (JPS), Lembaga Perindustrian Getah Sabah (LIGS), Kemajuan Orang Asli Jabatan (JAKOA), Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA), Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (FELCRA), Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR), Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (CTDA) (KETENGAH)
  2. Anda mestilah warganegara Malaysia yang sah.
  3. Jika anda memiliki atau mengusahakan ladang getah, pastikan keluasannya antara 0.1 hingga 2.5 hektar.
  4. Mereka yang hanya bekerja sebagai penoreh getah perlu mempunyai kad permit kuasa getah (PAT-G) yang sah dan menoreh di kawasan seluas 0.1 hingga 2.5 hektar.
  5. Penoreh getah juga mesti ada surat kebenaran dari pemilik tanah kebun getah
  6. Penoreh getah hanya claim dan tuntut untuk 1 lot sahaja tanah sahaja

Tarikh Bayaran BMT 2023 Bantuan Musim Tengkujuh

Anda akan dapat pembayaran bantuan musim tengkujuh bmt dua kali iaitu untuk fasa 1 bulan November bagi kadar bantuan sebanyak RM300 dan fasa 2 pada bulan Disember dapat lagi RM300. 

Permohonan Bmt 2023

Kepada yang belum mohon, boleh mula membuat permohonan bmt 2023 dengan login masuk melalui link pautan ini bantuan musim tengkujuh risda, https://pekebunkecilmakmur.com.my

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *