Semakan Bantuan Risda 2023 (Cara Mohon)

Semakan Bantuan RISDA 2023 untuk Pekebun Kecil dan Penoreh Getah: Dapatkan Borang Permohonan terkini, Status Lulus atau Gagal Tahun Ini

Semakan Bantuan RISDA.Saya masih ingat bahawa industri getah pernah menjadi salah satu sumber utama pendapatan negara. Harga getah terus melambung tinggi pada masa itu kerana permintaan yang sangat tinggi.

Getah digunakan dalam pelbagai barangan dan produk. Bagaimanapun, harga getah terus jatuh hari ini. Sudah tentu penoreh getah Malaysia prihatin dengan keadaan itu. Banyak ladang getah telah ditukar dengan syarikat dan tanaman lain daripada diusahakan.

BACA SINI: Bantuan kebajikan JKM 2023

Melihat keadaan itu, Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (RISDA) telah mengambil langkah tegas untuk melindungi kepentingan penoreh dan pengusaha getah Malaysia.

SEMAKAN BANTUAN RISDA 2023

Risda telah memperkenalkan bantuan getah kepada mereka yang layak melalui portal pekebun kecil, serta semakan bantuan monsun. Sudah tentu, untuk menerima tawaran bantuan Risda terkini, anda mesti mendaftar terlebih dahulu.

  1. Dapatkan baja RISDA.
  2. Pisau menoreh
  3. Mengawal kecuraman penorehan
  4. Jika anda berasal dari Semenanjung Malaysia, anda akan menerima insentif RM500 sehektar. Sementara itu, penduduk Sabah dan Sarawak akan menerima RM650 sehektar.

SUMBER: Pihak Berkuasa Kemajuan Pengkebun & Perusahaan Getah

Anda tidak perlu risau jika sekarang musim tengkujuh. Semasa musim tengkujuh, anda boleh mendapatkan bantuan.

Kerajaan Malaysia mahu negara kita mampu mengeluarkan sekurang-kurangnya RM1800 kg sehektar setiap tahun. Itulah hasrat dan rancangan kerajaan sekarang.

Sekurang-kurangnya, bantuan yang diterima dapat meningkatkan motivasi dan minat rakyat Malaysia untuk terus menanam getah di kebun masing-masing

SEMAKAN BORANG PERMOHONAN BANTUAN PEKEBUN KECIL GETAH

  1. Mudah untuk mendapatkan borang permohonan bantuan dengan risda dalam talian. Anda mesti melawat salah satu cawangan berhampiran.
  2. Pegawai akan datang ke kebun dan ladang anda untuk memeriksa dan menulis laporan berdasarkan permohonan anda.
  3. Tunggu semakan status untuk melihat sama ada pas berjaya.
  4. Sebagai alternatif, anda boleh mendapatkan borang permohonan dalam talian terus daripada portal pekebun kecil risda.

Semakan kerajaan semasa memperuntukkan sejumlah besar dana untuk membantu petani, penoreh getah, dan pekebun kecil dengan memberikan pinjaman dan bantuan mudah.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *